8 lut 2017
Azjatyckie składniki
Sos sojowy – przyprawa fermentowany, wytwarzany spośród ziaren soi, prażonego ziarna ryżu względnie pszenicy, wody tudzież soli. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, chwilowo używany dodatkowo w kuchniach tradycji zachodniej. Ziarno soi jest mielone zaś gotowane spośród prażonym ryżem ewentualnie pokruszoną pszenicą zaś od tego czasu mieszane z grzybami kōji (Aspergillus oryzae względnie A. sojae) a podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W relacje odkąd kraju pochodzenia, szczegółów receptury a dodanych przypraw marynata nabiera różnej konsystencji tudzież smaku. W kuchni chińskiej jest ekspansywny natomiast słony, indonezyjskiej – wiotki a słodki, japońskiej – nadzwyczaj chudy i słony. Sos sojowy jest jednym spośród najdawniej znanych sosów przyprawowych. Wraz z rozprzestrzenianiem się buddyzmu z Chin stał się słynny w całej Azji Wschodniej. W XVI wieku, po dodaniu ziaren zbóż, otrzymał znaną w tym momencie postać, tudzież w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go do Europy. W Japonii był zastępowany za pośrednictwem otrzymywany w drodze fermentacji ryb sos rybny (uoshōyu – produkowany w tym momencie tylko w Azji Południowo-Wschodniej), dokąd stanowił jedną spośród podstawowych przypraw. Sprawdź pełną ofertę naszego e-sklepu internetowego z produktami azjatyckimi na mleko kokosowe.